Vrije modemkeuze is een feit, maar wat kun je ermee?
Vanaf 28 januari is het niet langer verplicht om het modem van jouw internetprovider te gebruiken. Dit betekent dat je zelf een geschikt modem kunt aanschaffen, configureren en gebruiken. De Autoriteit Consument & Markt heeft hiervoor nieuwe regels opgesteld die inmiddels zijn ingegaan.
Normaal is het zo dat wanneer je een internetaansluiting aanvraagt en afsluit, je een modem van de provider krijgt toegestuurd. De provider zorgt voor de installatie van het modem en zorgt er vervolgens voor dat het modem (qua software) up-to-date blijft en dat de internetverbinding goed blijft werken. In de praktijk zijn dit vaak modems die enkel kunnen doen wat de provider wil dat ze kunnen doen. Zo kunnen er functionaliteiten uitstaan of beperkt beschikbaar zijn in het modem. Vanaf eind januari bestaat de optie om een eigen modem te gebruiken voor jouw internetverbinding. Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen modem? Heb je het nodig of kun je prima uit de voeten met het modem van de provider? We zetten het kort op een rijtje.
Nadelen van een eigen modem
Als je zelf je eigen modem plaatst, ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de updates van het apparaat. Ook moet je natuurlijk zelf de installatie verzorgen (een monteur van de provider zal dit niet voor je doen). Als er een storing is in je netwerk (of je modem), dan moet je het ook zelf oplossen. De klantenservice van de provider zal je ook dan niet kunnen helpen. Ben je dus niet heel technisch of ben je niet van plan regelmatig de software van je modem te updaten, dan is een eigen modem voor jou misschien niet de beste keuze. Een ‘normale’ gebruiker zal dan ook voldoende hebben aan het modem van de provider.
Voordelen van een eigen modem
Je kunt natuurlijk uit een veel ruimer aanbod van modems kiezen als je zelf het modem kunt uitzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een modem wat beter (of anders) beveiligd is, (veel) meer functionaliteiten heeft, meer netwerkpoorten heeft of misschien een sterker wifi-signaal kan uitzenden.
Met een eigen modem kun je ook makkelijker overstappen naar een andere provider. Jouw modem (incl. de configuratie die je hebt opgezet) kan immers blijven staan als je schakelt naar een andere internetaanbieder.
Belangrijk is wel dat jouw gekozen modem geen gevaar mag opleveren voor het netwerk van de provider en aan alle gangbare veiligheidseisen moet voldoen.
Conclusie:
De normale internetter zal voldoende hebben aan het modem wat door de provider geleverd wordt. Enkel voor de echte techneut zal het interessant (en leuk) zijn een eigen modem te plaatsen.