Inbraak op mijn computer, wat nu?
Het kan iedereen overkomen: een malafide partij heeft rondgeneusd op je computer of – erger nog – heeft software op je computer gezet en wil nu geld zien.
Helaas komt het al te vaak voor: hacks. Bedrijven krijgen in meerdere mate te maken met de gevolgen van een afwezige cybersecurity, maar ook steeds meer particulieren krijgen te maken met hacks. Hackers worden daarbij steeds geraffineerder en brutaler.
Wat wil een hacker van me?
In de meeste gevallen zijn de hackers uit op geld. Ze proberen je te laten betalen voor ‘helpdesk’-werkzaamheden, proberen je software te verkopen die je niet nodig hebt of versleutelen je privé-bestanden zodat je deze niet meer kunt openen zonder dat je losgeld betaalt. Een hacker kan ook software installeren op jouw computer om er later een DDOS-aanval mee uit te kunnen voeren of wil ongezien de computer gebruiken om malafide software verder te verspreiden.
Hoe komen ze mijn computer binnen?
Er zijn verschillende manieren waarop hackers toegang tot je computer (en gegevens) proberen te krijgen. We zullen voor dit artikel er eentje wat nader uitlichten; de veelgebruikte spoofing e-mail.
Je klikt op een link in een e-mail die van een bekend bedrijf lijkt te komen, je surft naar een website die lijkt op de website van het bedrijf en voor je het weet begint je scherm te knipperen en wordt je dwingend geïnstrueerd een ‘helpdesk’-telefoonnummer te bellen om urgente computerproblemen op te lossen. Het belletje naar de ‘helpdesk’ resulteert dan vaak in toegang tot je computer met alle gevolgen van dien. De link in de spoofing e-mail kan ook leiden naar software (bijv. Ransomware of Malware). Na het installeren van deze software kunnen hackers zich toegang verschaffen tot je computer, deze vergrendelen of privégegevens buitmaken.
Ik denk dat ik gehackt ben, wat moet ik doen?
Als je vermoedt dat jouw computer geïnfecteerd is met malafide software, dan is het advies om direct de internetverbinding te verbreken, de computer niet meer te gebruiken en door een specialist na te laten kijken. Als er interactie is geweest met de hacker en er (bijv.) geld is overgemaakt, controleer dan je bankzaken en blokkeer zo nodig je bankpas als je vermoed dat de hacker jouw bankgegevens heeft kunnen inzien of misbruiken. Licht direct de bank in van de hack en doe aangifte bij de politie.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat kun je doen om het te voorkomen? Geef nooit gegevens aan iemand die je niet kent en installeer geen onbekende (gratis) software. Houd de software op je computer up-to-date. Dit betreft zowel het OS (Operating System) zoals Windows als de programma’s die je op je computer gebruikt. Gebruik ook een moderne internetbrowser. Gebruik géén gecrackte software en zorg ervoor dat je een betrouwbaar internetsecurity-pakket op je computer hebt geïnstalleerd. Een goede internetsecurity hoeft helemaal niet duur te zijn en je kunt er ontzettend veel ellende mee voorkomen.